Derfor formår julesange at overleve i generationer

Ingen kommentarer Share:
Derfor formår julesange at overleve i generationer
22xxss

Noget musik er blot en flygtig trend, som er væk lige så hurtigt det kom, mens andet består. Det kan være svært at sige, hvad der lige gør forskellen. Især er der nogle sange, som i den grad formår at sætte så tydeligt et præg. De kan sætte så stærke spor, at de bruges igen og igen. Nogle formår at overleve flere generationer, måske over flere hundred år. Særlig ses det i form af de danske salmer og andre gamle folkesange. De fleste kender fx salmen ’Dejlig er jorden’ af B. S. Ingemann, som har over 100 år på bagen. Hvert år synges den til jul, men bruges også i andre sammenhænge og mon ikke den bliver det en del år endnu?

Når det kommer til julesange, er det især klassikerne der holder

Hvert år forsøger en ny kunstner at komme med sit bud på en ny julesang i håbet om, at det kan blive et hit eller en ny klassiker. Men det er svært at komme igennem på julesangs markedet, hvor de klassiske julesange ligger så tungt, som de gør. Først og fremmest handler det i høj grad her om traditioner. Og nye traditioner er altså svære at lave og få til at hænge ved. De gamle holder man til gengæld stærk fast i. Derfor bliver det også de samme sange og de samme sanghæfter, som findes frem igen og igen, år efter år. Og det er ikke bare tradition, det er nu også fordi at klassikerne de holder bare.

’Dejlig er jorden’ er en uundgåelig klassiker

Som sagt er der især en sang, som ikke kan undgås. Det er ’Dejlig er jorden’, som synges hvert år til jul. Man finder nok ikke mange juleaftener, hvor den ikke synges. Så hvad gør lige netop denne sang til noget helt særligt? Den bruges ovenikøbet også af mange til begravelser, altså må den kunne et eller andet. I forhold til juletræssang, så fungere den godt ved at bestå at blot tre vers. Hvilket derfor gør den til et yndet valg på den front. Men derudover indeholder den også en smuk tekst og dertilhørende smuk melodi, som fanger gang på gang, når den høres eller synges. Det er og bliver en uundgåelig klassiker.

Nytolkninger af sange kan give nyt liv til gamle klassikere

De fleste kender nu nok ’Dejlige er jorden’ ud og ind. Og lige netop denne sang er en næsten udødelig klassiker. Dog fik den for år tilbage et frisk pust, idet gasolin valgte at indspille den bare med lidt mere power end ellers. Denne form for nytolkninger giver nyt liv på den måde, at klassikere kan ramme ud til bredere publikum og for nogle bliver nytolkningen sågar favoritten. På denne måde kan sange overleve ved at være i stand til at blive fornyet. Og ved at folk vedbliver at forny dem på forskellig vis. Så find den skønne sang på https://de-sjove-jokes.dk/dejlig-er-jorden/, og vurder hvilken en af udgaverne, som du bedst kan lide.

Previous Article

Computer sleeves er vigtige for at holde computeren i god stand

Next Article

Hvad er Google Adwords

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.