Den verden vi møder når vi bevæger os rundt på internettet, eller ude i den virkelige verden, er mere og mere iscenesat gennem grafisk design. Reklamer overtager bybilledet, og bag de fleste hjemmesider, har der siddet en grafisk designer og skabt den visuelle oplevelse.
Derfor er behovet for programmer til grafisk design og billedredigering også eksploderet de seneste år. Overalt på internettet kan man finde både gratis programmer og betalingsversioner til flere tusinde kr. Men hvilke programmer er egentlig de bedste? Det kommer der tre bud på her.
1. Adobe photoshop
Det her er klassikeren når det kommer til billedbehandling og grafisk design. Den kendes af næsten alle, også selv om man intet har at gøre med området. Det skyldes at Adobe photoshop nærmest har monopol blandt professionelle fotografer.
Adobe photoshop henvender sig mest til professionelle, og det koster også derefter. Hvis man blot vil lege med noget billedredigering eller noget grafisk design, er det måske ikke helt den rigtige vej at gå. Arbejder man modsat med området, er Adobe photoshop et must. Det koster meget, men man får til gengæld også hvad man betaler for.
Den høje pris har også skabt en stor tendens til piratkopiering af programmet. Det har blandt andet fået Adobe til at udvikle Adobe Photoshop Elements, som er en udgave af programmet der er langt billigere, og derfor også har langt færre funktioner. Det kan til gengæld være en god måde at prøve kræfter med programmet, uden at skulle betale en masse penge.
2. GIMP
Et godt alternativ til Adobe photoshop er programmet GIMP, som også har udviklet en hvis popularitet. Og modsat photoshop er GIMP gratis.
GIMP kommer med 48 standard pensler, men med mulighed for selv at lave flere. Alle penslerne har flere forskellige funktioner, de kan altså både bruges med hård, blød kant eller til at slette. I programmet har du mulighed for at sammensætte dine egne farver, og du kan arbejde med alle web-teknologier som XHTML, HTML og CSS. Altså er programmet ideelt hvis du arbejder med grafiskdesign til internettet.
GIMP har selvfølgelig ikke lige så mange muligheder som Adobe photoshop, men er et perfekt program, hvis du ikke har erfaring med hverken billedredigering eller grafisk design og blot vil lege lidt med det, eller skal lave nogle simple billeder.
3. Shutterstock Editor
Skal du blot redigere et enkelt eller få billeder, og du kun ønsker de simpleste funktioner at gøre det med, behøver du måske ikke engang at downloade et program. Shutterstock har udviklet en editor, som ligger frit tilgængelig på deres hjemmeside.
Her er man efter en 30-sekunders vejledning i gang, og har så mulighed for at redigere sine billeder og grafiske design. Det er et billedbehandlingsprogram som er skåret ind til benet, så det kun er de enkleste funktioner der er tilbage. Men ofte behøver man måske slet ikke mere, og så kan det være spild af tid og penge, at købe et stort program, og begynde at sætte sig ind alverdens funktioner.
Nogle gange skal man måske bare gå den letteste vej. Det kommer an på behov.